Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till primär navigationsmeny Hoppa till sidfot
Logga in eller Registrera dig för att skicka in ett bidrag.

Checklista vid insändning av bidrag

Som en del av insändningsprocessen måste författare kryssa för att bidraget uppfyller följande krav. Bidrag som inte uppfyller kraven kan komma att skickas tillbaka till författaren.
  • Bidraget har aldrig publicerats tidigare. Det är inte heller under övervägande hos en annan tidskrift (om så är fallet förklaras det i Kommentarer till redaktören).
  • Den insända filen för bidraget är i filformatet .DOCX (standardformatet för t.ex. Microsoft Word).
  • DOI har angivits för de referenser där det är möjligt.
  • Texten följer tidskriftens riktlinjer för författare när det gäller formattering, struktur och filformat.

Formalia

Val av texttyp

ATENA Didaktik har olika sektioner för de olika typerna av texter som vi publicerar. Du kommer att få ange vilken sektion som din text är skriven för i samband med att du laddar upp ditt dokument. För information om de olika texttyperna och hur du skriver professionsvetenskapligt, se Information för författare.

Språk och textlängd

Texter som skickas in till tidskriften ska vara skrivna på svenska. Längden på texten kan variera. Mellan 3000 och 5000 ord är vanligt, men kortare manuskript är också välkomna.

Rubriker

  • Texten ska inledas med en sammanfattning på ca 100 ord och avslutas med Referenser (om det är aktuellt).
  • Övriga rubriker och underrubriker ska formuleras så att de underlättar för läsaren genom att förtydliga strukturen och budskapet.

Dokumentformat

  • Texter ska skickas in i Word-format (.DOCX).
  • Notera att texterna kommer att läggas in i de mallar som tidskriften använder när det gäller layout och stil. Typsnitt och textstorlek för det inskickade manuskriptet är därför valfria. Däremot är det viktigt att strukturen med rubriker och underrubriker framgår tydligt. Förutom titeln på texten kan tre rubriknivåer användas. Markera rubriknivå antingen med formatmallar eller genom att lägga till “H1”, “H2”, “H3” före rubriker på rubriknivå 1, 2 respektive 3.
  • Ange längre citat genom att använda kursiv stil.
  • Använd inte fotnoter.

Figurer och tabeller

  • Figurer och tabeller ska ligga på rätt ställe i texten. Namnge figurer och tabeller enligt “Figur 1” respektive “Tabell 1”. Till varje figur och tabell ska det finnas en figur-/tabelltext som beskriver vad den visar.
  • Tabeller ska skapas med Words tabellverktyg eller motsvarande. Vi accepterar inte tabeller i bildformat.
  • Figurer ska vara i något av bildformaten .JPG, .PNG, eller .TIF och vara av god kvalitet. Bilderna kan antingen inkluderas i Wordfilen eller laddas upp separat. Om de inkluderas i Wordfilen måste det gå att extrahera bilden med tillräcklig bibehållen kvalitet.
  • Observera att det är författarens skyldighet att säkerställa att bilder får användas i en publikation. Det innebär att för upphovsrättsskyddat material krävs skriftlig tillåtelse för återpublicering.

Referenser

  • En numrerad referenslista med de källor som texten hänvisar till ska placeras i slutet av manuskriptet. Ordningen ska vara samma som de hänvisas till i texten. Använd APA eller Vancouver i referenslistan och ange i möjligaste mån DOI för källorna.
  • Vid referens till källor ska referensens nummer anges inom hakparentes, det vill säga den första referensen ska hänvisas till med [1] och så vidare. I övrigt är det valfritt om författarna ska namnges eller inte, till exempel “Svensson och Strid [3] menar...” respektive “Enligt tidigare forskning [1] finns det...”

Presentation

Bifoga en bild och en kort presentation för var och en av författarna.

Kom ihåg att se Checklista vid insändning av bidrag innan du skickar in ditt bidrag.

Integritetspolicy

Insamling av data från registrerade och icke-registrerade användare av denna tidskrift faller inom ramen för granskade tidskrifters grundläggande funktioner. Dessa data inkluderar information som är nödvändig för kommunikation under redigeringsprocessen; de används för att informera läsare om författarskap och redigering av innehåll; de gör det dessutom möjligt att samla in data om läsarbeteende och att följa utvecklingen av geopolitiska och sociala aspekter inom vetenskaplig kommunikation. Alla data sparas på ett säkert sätt på en server på Linköpings universitet.

Tidskriftens redaktion använder insamlade data som vägledning i publiceringsarbetet och till att förbättra tidskriften. Data som kan användas till att utveckla publiceringsplattformen kan komma att delas med dess utvecklare, Public Knowledge Project, i anonymiserad och sammanfattad form och med lämpliga undantag såsom statistik på artikelnivå. Data kommer inte att säljas vidare, varken av denna tidskrift eller av PKP, och kommer inte att användas för andra ändamål än de som anges här. Författare som publiceras i denna tidskrift är ansvariga för data som förekommer i den redovisade forskningen.

Tidskriftens redaktion eftersträvar att följa branschnormen för datasekretess vilket inkluderar European Union’s General Data Protection Regulation (GDPR) bestämmelser om hantering av personuppgifter. Dessa innefattar (a) anmälan av personuppgiftsincident; (b) rätt att begära ut information; (c) rätt att bli bortglömd (d) dataportabilitet; och (e) inbyggt dataskydd. GDPR lämnar också utrymme för offentlighetsprincipen, vilket särskilt har betydelse for de som med största möjliga integritet hanterar vetenskapliga publikationers offentliga register.